Uzm. Ody. Soner Türüdü

Site 1. rengi

Site 2. rengi

Topbar rengi

Menü ikon

Menü hover

Menü arama

Footer rengi

Tasarım

Frekans Paternleri Testi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Frekans Paternleri Testi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Daha önceki yazıda ‘Temporal İşlemleme ve İlgili Kavramlar’ ile giriş yaptık ve bu yazıda Temporal İşlemleme testlerinden Frekans Paternleri Testi’nin ne olduğundan ve bu testin nasıl uygulandığından bahsedeceğim.
Öncelikle Temporal İşlemleme testleri, Temporal Sıralama testleri ve Temporal Çözünürlük testleri olarak ikiye ayrılmaktadır.

  • Temporal Sıralama testleri: Frekans Paternleri Testi ve Süre Paternleri Testi (Frequency Pattern Test & Duration Pattern Test)
  • Temporal Çözünürlük testleri: Gürültüde Aralık ve Rastgele Aralık Tespit Etme Testleri (Gaps-In-Noise & Random Gap Detection Test)

Frekans Paternleri Testi, frekans algısını ve bunu sıralama yeteneğini ölçer. Bu nedenle konuşmayı anlama ve üretme becerisinde önemli role sahiptir.

  • Musiek’in belirttiğine göre bu testte frekansları 880 Hz ve 1122 Hz olan iki saf ses kullanılır. 880 Hz ve 1122 Hz frekanslı iki saf sesin kullanılma sebebi ise, Robinson-Dadson Eşit Gürlük Eğrilerine baktığımızda bu iki saf sesin eşit gürlük seviyelerinde olmasıdır.

Not: Frekans Paternleri testi, Musiek(1994) tarafından uyaran süresi 150 msn, uyaranlar arası süre 200 msn olacak şekilde tasarlanmışken; 2002 yılında Musiek tarafından uyaran süresi 200 msn, uyaranlar arası süre 150 msn olarak revize edilmiştir.

Musiek(1994)
  • 880 Hz ve 1122 Hz saf sesler ile İnce-İnce-Kalın, KKİ, İKİ, KİK, Kİİ, İKK şeklinde altı adet üçlü dizi olarak toplamda 60 patern oluşturulur.
  • Paternler arası 6-7 sn’lik boşluk vardır.
  • Örnek verecek olursak, İİK paterni İnce-İnce-Kalın seslerden oluşmaktadır; yani yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Musiek 1994’e göre 150 msn 1122 Hz (İnce) ve 150 msn 880 Hz (Kalın) saf sesler kullanılmıştır ve 1122 Hz (İ) – 1122 Hz (İ) – 880 Hz (K) olarak sıralanarak bir patern oluşturulmuştur.
  • Teste başlamadan önce 880 Hz (Kalın) ve 1122 Hz (İnce) saf sesler katılımcıya dinletilmeli ve katılımcının kalınlık-incelik bakımından sesleri kavradığından emin olunmalıdır.
  • Test katılımcının 1000 Hz (1 kHz) işitme eşiğinin 50-55 dB üzerinde uygulanır. (normalde 1000 Hz işitme eşiği bakımından 10-15 dB SL civarında maksimum performans görülmekle birlikte test 50-55 dB HL’de uygulanmak zorunda değildir)
  • Sağ kulağa ve sol kulağa 30’ar tane patern gönderilir.
  • Katılımcıdan frekanslar arası farkı ayırt ederek, kalın ya da ince olarak belirlemesi ve geliş sırasına göre sıralaması (ince-kalın-kalın gibi) istenir. Katılımcı her bir paterni sözlü olarak (örneğin İnce-İnce-Kalın) veya uğultu şeklinde tanımlamaktadır.
  • Test skoru ise doğru tanımlanan paternlerin yüzdesine eşittir.
  • Santral semptomu olan hastalarda cevaplar ters olabilmekte ve reversal değer dediğimiz ters söylenenlerin doğru ve yanlış kabul edildiği iki ayrı puanlama yapılmaktadır.
    FPT Rev Artı: Tersten söylenen paternleri doğru kabul ederek hesaplanan puan
    FPT Rev Eksi: Tersten söylenen paternleri yanlış kabul ederek hesaplanan puan

Aşağıda Frekans Paternleri Testi için normatif değerler belirtilmiştir.

Musiek (2002)

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.