Uzm. Ody. Soner Türüdü

Odyoloji Söyleşi Serisi #2 Esma AKIŞ | Southampton Universitesi

Odyoloji Söyleşi Serisi #2 Esma AKIŞ | Southampton Universitesi

Herkese merhaba, bugun Odyoloji Soylesi Serisi’nin 2. bolumunde Southampton Universitesi’nden Esma ile beraberiz.

Kendisine soylesi icin tesekkur ediyorum, sizlerin de keyifle okuyacaginizi dusunuyorum!

Not: Eger bir sorunuz varsa, lutfen yorum olarak belirtin. Geri donus saglanacaktir:)  O halde baslayalim..!

 

  1. Bize kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, ben Esma Akis. Mersin Silifkeliyim. 2013’te Karaman Fen Lisesi’nde ortaogrenimimi tamamladiktan sonra Hacettepe Universitesi Odyoloji bolumunu kazandim. 2017 yilinda universiteden mezun oldum ve YLSY bursunu kazandim. Ayni zamanda Hacettepe Universitesi Saglik Bilimleri Enstitusu’nde Odyoloji yuksek lisansina basladim. Sonrasinda 1.5 yil Afyonkarahisar Devlet hastanesinde odyolog olarak gorev yaptim. 2020 yilinda Yuksek lisansimi tamamladim. Su anda University of Southampton’da doktora yapmaktayim.

  1. Odyoloji ile nasıl tanıştınız? Lisans eğitiminiz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tercih ettigim donem itibariyle Odyoloji Lisans duzeyinde yeni acilmis puani yuksek ve populer bir bolumdu. Biraz arastirdiktan sonra Odyoloji’yi ilgi cekici buldum ve tercih ettim. Lisans egitimim sirasinda alaninda uzman ve basarili hocalardan kaliteli bir egitim aldik. Teorik egitimin yanisira klinik stajlar, seminer ve kongrelerle alandaki bilgimizi gelistirme firsati yakaladik. Ayrica Hacettepe Universitesi Erasmus Ogrenci hareketliligi ile Belcika’da yaz staji yapma imkanim oldu. Yurtdisi staji klinik bilgi ile birlikte hedeflerimi ve hayallerimi daha iyi kesfetmemi sagladi.

  1. Yurtdışı doktora süreciniz nasıl başladı, bu aşamaya kadar ne şekilde geldiniz?

Lisanstan mezun olduktan sonra akademik anlamda kendimi gelistirmek istedigime karar verdim. Bu sirada arkadaslarimdan biri bana YLSY bursunu onerdi ve kosullari hakkinda detayli bilgi edindikten sonra basvurmaya karar verdim.

  1. Doktora için üniversite ve alan seçiminde nelere dikkat ettiniz?

Yurtdisi doktora basvuru surecinde Turkiye’den farkli olarak bir arastirma onerisi hazirlayip bunu olasi danismanlariniza sunmaniz gerekmekte. O nedenle odyoloji alaninda basarili universitelerin ve akademik personellerinin calisma alani hakkinda arastirmalar yaptim. Ardindan Ingiltere’de bu alanlardan hangisinde calismak isdedigime karar verip, arastirma onerisini hazirlayarak, ilgili hocalara basvuruda bulundum.

  1. Doktoraya başlamadan önce hangi konularda zorluklar yaşadınız? Sorunlarla nasıl başa çıkabildiniz?

Covid19 pandemisi nedeniyle Saglik Bakanligindan istifa etme surecinde, Ingiltere’ye gelis ve doktoraya baslama surecini planlamada sikintilar yasadim. Istifa edemedigim icin doktoraya baslama tarihimi ertelemek durumunda kaldim. Ardindan Ingiltere’de alinan Covid19 onlemleri sebebiyle, geldikten sonra karantinada kaldim.

  1. İngiltere’de doktora yapmanın artıları ve eksileri nelerdir?

Ingilterede doktora yapmanin en onemli avantajlarindan birisi bilimsel arastirma yapma adina her turlu imkanin ve calisma ortaminin saglaniyor olmasidir. Ayrica akademik ingilizceyi dogal ortamda tecrube etmenin akademik yazma ve okuma icin gelecegime onemli bir yatirim oldugunu dusunuyorum. Sistemin tamamiyle farkli olmasi, konuyu ve akademik fikirleri olabildigince irdelemeniz beklendiginden proje konusunu netlestirmenin cok zaman almasi ve ana dili ingilizce olan danismanlarin sizden beklentilerinin de akademik yazma konusunda yuksek ve karsilamasi zor olmasi Ingiltere’de PhD’nin yorucu yonlerinden sayilabilir.

  1. Doktora eğitiminiz ne şekilde devam ediyor? Rutin toplantılar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ingiltere’de doktora ogrencileri icin ders donemi yok, dolayisiyla calismalarimi danismanlarim ile surduruyorum. Haftalik toplantilarda projem uzerine fikir alisverisinde bulunuyoruz. Oneriler dogrultusunda projeye yon verip, her hafta duzenli olarak belirli arastirmalar yapiyorum.

  1. Çalışma düzeniniz, sosyal aktiviteleriniz ve ilişkilerinizden bahseder misiniz?

Tam zamanli post-graduate arastirma ogrencisi oldugum icin genel olarak haftaici hergun yaklasik 8 saatimi ofiste geciriyorum. Bu sure zarfinda bazen online egitimler ve toplantilara katiliyorum. Ofiste uluslararasi bir atmosfer mevcut, diger PhD ogrencileri ile genel olarak ogle yemeklerini birlikte yiyoruz. Bazen danismanlarimiz da ogle aralarinda bize katiliyorlar. Hocalarimiz PhD adaylari olarak bugune kadar enstitunun gordugu en sosyal ogrenciler oldugumuzu belirttiler. Hemen her haftasonu icin bir etkinlik ya da ingiltereyi kesfetmek adina gezi planliyoruz.

  1. Araştırma yapma hakkında ne düşünüyorsunuz?

Merak ettigim konularda arastirma yapmaktan keyif aliyorum. Literatur taramanin, literaturde bulunan bir boslugun arastirmaya nereden baslanilacagina karar vermek icin olmazsa olmaz oldugunu dusunuyorum. Yuksek lisans surecimde farkli programlar ogrenme firsatim olmamisti. Ingiltereye geldikten sonra Matlab ve istatistik konusunda kendimi gelistirmem gerektigini gordum ve uzerinde calismaya devam etmekteyim.

  1. Araştırma konusu ve alanınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Çalışmakta olduğunuz konudan memnun musunuz?

Su anda esikustu isitme olcumleri uzerinde calisiyorum. Calistigim konudan oldukca memnunum cunku ilgimi ceken ve merak ettigim bir konu olmasinin yanisira ozellikle Ingilterede uzerinde bircok calisma yurutulen onemli bir arastirma alani.

  1. Türkiye ile İngiltere arasında Odyoloji alanında klinik ve akademik anlamda gördüğünüz temel farklılıklar nelerdir?

Klinik anlamda cok gozlem yapma firsatim olmadi ancak buradaki akademik ve klinik personel kadrolarinin birbirinden neredeyse tamemen farkli oldugunu soyleyebilirim. Turkiyede oldugu gibi hem fakultede hem de klinikte gorev yapma durumu yaygin degil. Akademik anlamda ise Turkiyede arastirmacilar genel olarak hasta odakli klinik calismalar yapma egilimindeyken burada daha deneysel arastirmalar tercih ediliyor. Ayrica klinik yuk olmadigi icin arastirma yapmak icin ayrilan sure daha fazla ve daha verimli diyebilirim.

  1. Doktora yapabilmek için gerekli nitelikler nelerdir? Siz kendinizi nasıl geliştiriyorsunuz?

Doktoranin sadece ileride iyi bir meslek edinmek icin yapilabilecek bir sey oldugunu dusunmuyorum. Alana ilgi, arastirma yapmak icin gerekli olan merak ve motivasyon olmadan bu surecin cok sancili olabilecegini dusunuyorum. Doktora yapmayi dusunenlerin kendilerine calisacaklari alana olan ilginin onlari motive etmeye yetip yetmeyebilecegini sormalarini tavsiye ederim.

  1. Sizce Odyoloji’nin mutlaka birlikte çalışması gereken alanlar nelerdir?

Odyolojinin kesinlikle muhendislik ile birlikte calismasi gerektigini dusunuyorum. Ilerleyen teknoloji ile birlikte gerek isitme cihazi gerekse degerlendirme yontemleri acisindan muhendisligin katkilari oldukca onemli. Gunumuzde yaygin olarak kullanilan makine ogrenmesi ve yapay zekanin arastirmalara deger kattigina ve bir adim oteye tasidigina inaniyorum. Yeni ve objektif yontemlerin gelisimi icin bu tur guncel yaklasimlarin Odyoloji ile birlikte kullanilmasinin alana onemli getirileri olacaktir.

  1. Yüksek lisans ve doktora düşünen Odyoloji lisans mezunları için önerileriniz nelerdir?

Kendilerine olabildigince kendilerini gelistirmelerini, sadece klinik calismalara odaklanmak yerine dunyada yapilan calismalari takip edip o alanlara yonelik arastirmalar yapmalarini tavsiye ederim. Ayrica eger yurtdisinda calismak ya da master/doktora yapmak istiyorlarsa bunun burssuz da mumkun olabildigini belirtmek isterim. Yurtdisinda odyolog olarak calismak icin denklik almak bircok prosedur icerse de sonunda elde edilecek olan yeterliligin o zahmete degecegini dusunuyorum. Bunlari detaylica arastirmalarini ve cesaretli olmalarini tavsiye ederim.

Bir sonraki soyleside gorusmek uzere. Yorumlarinizi ve katkilarinizi bekliyoruz!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.