Praat Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Daha önceki yazımızda Adobe Audition yazılımına giriş yapmış, arayüzünü incelemiş ve bazı basit fonksiyonlar kullanmıştık. Adobe Audition geniş bir skala içerisinde birçok işlevi gerçekleştirebilmesine rağmen Praat’a (Özelleştirilmiş Praat) göre bazı yönlerden eksik kalabiliyor.
Praat, Amsterdam Üniversitesi Fonetik Bilimler Bölümünden Paul Boersma ve David Weenink tarafından geliştirilen ücretsiz bir yazılımdır. http://www.fon.hum.uva.nl/praat/ adresinden güncel halini indirebilirsiniz ve analizlerden, menü oluşturmaya kadar birçok faydalı yazıya erişebilirsiniz.
Praat yazılımının yalın halinde pek çok eklenti bulabilirsiniz. Saf ses ve gürültü oluşturabilir, ses dosyaları oluşturabilir ve kaydedebilir; Sesinizi kaydedebilir, ses dosyalarına metin girişi yapabilir ve ses analizi yapabilirsiniz. Ek olarak, ‘articulatory synthesis’ sekmesinden ilgili kas ve kas gruplarının kullanımını inceleyerek fonemler oluşturabilirsiniz.
Daha ileri araştırmalar ve çalışmalar yapmak için ise, Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Kılıç tarafından özelleştirilmiş ve açık kaynak olarak sunulan Praat yazılımını kullanabilirsiniz. İlgili linke buradan ulaşabilirsiniz; kurulum ve daha fazlası için Mehmet Akif Kılıç Academia sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Şimdi kısaca Vurgu Analizi, Temel Frekans Bulma, Formant Frekansları Bulma, ‘Articulatory Synthesis’ , Filtreleme örneklerine ve menülere bir göz atalım. Sonraki yazılarda ayrıntılı olarak anlatılacaktır. Resimleri büyütmek için üzerine tıklayınız.
Filtreleme
Articulatory Synthesis
Vurgu Analizi
Temel Frekans ve Formant Frekanslar
Gelecek yazılarda, Özelleştirilmiş Praat’ı kullanarak analizler yaparak, bazı fonksiyonları detaylı şekilde inceleyeceğiz.